08.08.2022

Як вивчати програмування

Світ змінюється, чимало професій вже не актуальні. В недалекому майбутньому із більшістю роботи будуть вправлятися машини. Які, у свою чергу, контролюються програмним забезпеченням.

Тож немає нічого дивного, що програміст — це професія, яка буде лише набирати популярність. Щоб отримати роботу мрії, треба спочатку освоїти ази. Розберемося із тім, як вивчати програмування.

Самонавчання

Програмування з нуля можна освоїти самотужки, але це складний шлях для тих, хто прагне створювати щось особливе. Чому так склалося? Справ в тому, що на початку ери комп’ютерів, доступ до програмування був лише у вчених та військових.

Із поширенням персональних комп’ютерів програмування почали займатися звичайні юзери. Найбільш цілеспрямовані з них досягли великих успіхів, та навіть створили власні мови. Але це далося їм шляхом важкої роботи, низки помилок та розчарувань.

Сучасне програмування більш складне, вимогливе та потребує хоча б початкових знань. Звісно, можна:

  • читати спеціалізовану літературу;
  • вирішувати кейси;
  • взаємодіяти із більш досвідченими програмістами на форумах.

Але усі ці варіанти мають значний недолік – вивчення навіть однієї мови може зайняти дуже багато часу. Тому самонавчання є найбільш нереальним способом, як вивчати програмування.

Альтернативні варіанти

Якщо самонавчання неефективне, виникає логічне питання, як правильно вивчати мови програмування? Деякі вчені рекомендують для цього використовувати метод Франкліна. Він полягає у наступному:
• читати книгу;
• коли зустрівся код, запам’ятати його;
• закрити книгу і набрати код.

Алгоритм повторюють доти, доки код не буде написано вірно. Такий підхід дещо нагадує процедуру машинного навчання. В результаті повторювання однакових дій програміст вчиться дивитися на код, як на єдину систему. С часом де допомагає зрозуміти, як працює кожна програма.

Ефективність методики хоча і доведена, на практиці вона також має один суттєвий нюанс. Програмісту треба написати тисячі кодів, щоб вивчити декілька популярних мов програмування. І навіть тоді, навики фахівця будуть неповними.

Створити якусь нескладну програму звісно вийде, але повноцінне програмне забезпечення для солідного замовника виконати вже не вийде, через брак знань.

Західні ресурси

В Європі та США діє багато безплатних програм професійного навчання. Можна прослухати лекції та подивитись вебінари. Серед найбільш інформативних:

  • MIT OpenCourseWare;
  • KhanAcademy;
  • Coursera.

Для навчання потрібно добре володіти англійською мовою. Звісно, це не стане проблемою, оскільки гарний програміст має знати «головну» мову програмування. Адже більшість команд набирається саме англійською.

Але і цей варіант має певні недоліки. Безкоштовно розміщені лише базові курси. Це значіть, що можна дійти лише до рівня початківця, далі потрібно буде розбиратися самотужки.

Професійне навчання

До недавнього часу на Україні не було професійного учбового закладу, де можна було навчитися програмувати. Тому більшість спеціалістів дійсно мала клопоти із навчанням та була вимушена шукати, де поліпшити власні знання. Тепер такої необхідності немає.

Як вивчати програмування? Поступити у Київський Політехнічний Інститут на кафедру ІПЗЕ. Тут готують професійних програмістів, які вивчають інженерію програмного забезпечення, та багато інших цікавих та затребуваних дисциплін.

Це найкращій спосіб швидко освоїти програмування, та отримати високооплачувану роботу. А найголовніше, що для цього не потрібно їхати з рідної країни. Подзвоніть в деканат, щоб дізнатися біль детально про учбові курси та програму навчання. Не згайте свій шанс змінити майбутнє.

Андрій Драгуцан, кафедра ІПЗЕ